Mijn eerste foto's maakte ik rond mijn tiende met de Agfaclick van mijn vader.  Ik had toen nog geen idee dat fotografie later een groot deel van mijn leven zou gaan bepalen want treinmachinist was toen nog mijn grote droom.

Later werkte ik  drie jaar in het onderwijs tot ik om op zoek te gaan naar andere uitdagingen. Mijn eerste uitdaging was om  een jaar in India en Sri Lanka door te brengen. Ik wilde weten of ik langere tijd in een andere cultuur en omgeving kon leven.

De vele indrukken die ik daar opdeed gaven de aanzet om de fotografie weer op te pakken om mijn ervaringen en indrukken te verwerken en te delen met anderen. 

Ik deed een opleiding aan de Fotovakschool en met het behaalde diploma ging ik in 1985 als fotograaf aan de slag. Mijn eerste opdrachtgevers vond ik in de regio Utrecht bij organisaties als Forum, NIZW, Centrum Buitenlanders en de gemeentelijke en provinciale overheid. 

In 1986 werd ik lid van fotobureau Hollandse Hoogte. Via dit bureau haalden mijn foto's steeds vaker landelijke kranten, tijdschriften, boeken enzovoort.

1997- 2012  vast fotograaf en beeldredacteur van het tijdschrift Vakwerk, uitgegeven door het maatschappelijk kennisinstituut Movisie. Vakwerk is een tijdschrift over de vrijwillige sector.

2005 - 2012  huisfotograaf van Alleato. Voor dit sociaal adviesburau fotografeerde ik vele bijeenkomsten en trainingen en maakte ik portretfoto's en sociale reportages.

Ik richt mij tegenwoordig op documentair getinte fotografie zoals het project Land aan de Noordzee dat ik in 2013 startte om de Nederlandse Noordzeekust in beeld te brengen. Ik richt mij vooral op de relatie die de Nederlanders hebben met hun kust.


WERK IN HET BUITENLAND

In de jaren '80 raakte ik erg geboeid door de ontwikkelingen in Oost Europa. Zowel voor als na de val van de Muur bereisde ik alle Oost Europese landen. in de jaren '90 fotografeerde ik het proces van de overgang van de communistische wereld naar de vrije markt en alles wat daarbij hoort. Een aantal foto's uit die tijd maakten in 2014 deel uit van de expositie The Other Side in Galerie Noorderlicht, Groningen.

Vanaf het begin van dit millennium verlegde ik mijn interesse naar de Arabische Wereld en werkte ik in een groot aantal Arabische landen. Van deze periode deed ik verslag in mijn eerste fotoboek: Tanger naar Teheran (2009).

Recente buitenlandse series zijn: de middenklasse van India, de koptische religie in Egypte en een serie over Armenië en Nagorno Karabach.

Opdrachtgevers en publicaties van mijn reisfoto's waren onder andere Koninklijk Instituut voor de Tropen en Oxfam/Novib. Voor de laatste organisatie maakte ik foto's voor  boeken en andere publicaties, onder andere over Turkije, Iran, Libië en Bulgarije. In de jaren '90 leverde ik veel foto's aan het tijdschrift Oost Europa Verkenningen en aan uitgevers van reisgidsen zoals uitgeverij Odyssee en reistijdschriften zoals het tijdschrift Azië, Reizen (ANWB),


OPDRACHTEN

Ik bouw graag een stevige relatie op met een opdrachtgever. Met sommige opdrachtgevers werk ik langdurig samen. Voor andere opdrachtgevers werk ik op incidentele basis. Maar altijd blijft een goede voorbereiding en briefing de basis voor een interessante en originele invulling van de opdracht. Ik zoek altijd naar dat wat essentieel is en probeer een persoonlijke kijk op het onderwerp mee te laten spelen.

Mijn opdrachten bestaan voor een deel uit maatschappelijke reportages met actualiteit, maar ik maak ook portretfoto's voor magazines en reportages van bijeenkomsten, workshops en openingen voor bedrijven en organisaties.

Sinds 2014 maak ik onder meer reportages en architectuurfoto's voor de Universiteit Utrecht, de Alliantie Kind en Gezin en het tijdschrift De Pedagoog


Vrij Werk

Naast het doen van opdrachten werk ik ook aan projecten op eigen initiatief. Recente projecten zijn Land aan de Noordzee en Nagorno Karabach (link) .

Daarnaast werk ik regelmatig in het buitenland. Afgelopen twee jaar maakte ik documentaire series over Birma/Myanmar, de nieuwe middenklasse in India, de Koptisch Christenen in Egypte (link) , de Tahrir-beweging in Cairo (link) en het stadsleven van Istanbul en Beiroet (link)

Eerder fotografeerde ik in West Afrika, Azië, Oost Europa en op de Balkan.  

BOEKEN

2013: Faces of Myanmar, 50 portretten van inwoners van Myanmar of Birma, uit alle lagen van de bevolking. pocketformaat: Prijs 21,90. Bekijk hier een aantal pagina's

2009: "Tanger naar Teheran"  80 foto's gemaakt tijdens vele reizen in Noord Afrika en het Midden Oosten. Formaat 28x 20 cm Prijs: 32,90

 In 2010 en 2011 exposeerde ik de expositie "Tanger naar Teheran"-  bestaande uit 30 prints - in verschillende steden. Deze expositie kan worden aangevraagd, evenals het boek. Bekijk hier een preview


Exposities:

2014:  Groepsexpositie The Other Side, Galerie Noorderlicht, Groningen. Foto's achter het IJzeren Gordijn 1980-1991

2009-2011:  Tanger naar Teheran: Hogeschool Amsterdam, Hotel Strowis Utrecht, Openbare Bibliotheek Arnhem,  Kopi Susu Utrecht,  Fotogalerie De Kleine Klup Leiden

2008: In het Wild, het dagelijks leven van enige mensen met een lichamelijke beperking. Stadhuis Utrecht en diverse andere lokaties

1990-1992:  Oost Europa na de Muur: Erasmusuniversiteit (Rotterdam), stadsschouwburg (Utrecht), hoofdkantoor REMU Utrecht en diverse openbare bibliotheken.

1990 Roemenië na de revolutie Openbare Bibliotheek Utrecht

1989- 1990 Turkse taferelen: Rasa (Utrecht), Soeterrijntheater Tropenmuseum (Amsterdam),  

1988 Muziek op straat, openbare bibliotheek Utrecht


publicaties in of via:

De Volkskrant,Trouw,Financieële Dagblad,NRC,Metro,Movisie, Binnenlands Bestuur,Sociaal Adviesbureau Alleato, Uitgeverij Coutinho,Achmea,Commit,Rabobank,Tijdschrift Azië,BMC,Koninklijk Instituut voor de Tropen,Oxfam-NOVIB,Context, Allee,Contrast,Staatscourant,Oost Europa Werkgroep, Instituut voor Publiek en Politiek,Forum,Vrij Nederland,Elseviers,India Nu,NCDO,Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht,GBIO,Vredesmagazine,Vakwerk Caravel Publishing,Disability Affairs....