Albania Vjosa, the last wild river

The Vjosa in southern Albania is called the last wild river in Europe because this river has hardly been affected by human intervention. In complete freedom, the water flows 192 kilometers through wide meandering valleys and narrow gorges from the border with Greece where it rises in the Pindos Mountains to its mouth in the Adriatic Sea.

Nederlands:

De Vjosa in Zuid Albanië wordt de laatste wilde rivier van Europa genoemd omdat deze rivier nog vrijwel niet is aangetast door menselijk ingrijpen. In volledige vrijheid stroomt het water 192 kilometer door breed meanderende dalen en nauwe kloven van de grens met Griekenland waar hij ontspringt in het Pindosgebergte naar zijn monding in de Adriatische Zee.                                                           

Al jaren bestaan er plannen om de Vjosa in te dammen ten behoeve van waterkracht. De meest recente plannen voorzien acht stuwdammen in de Vjosa en tientallen kleine dammen in zijn zijrivieren. Daartegen is veel verzet in Albanië, met steun van internationale milieuorganisaties en ook vanuit het Europees Parlement.                                                                       
Wetenschappers hebben het ecosysteem van de Vjosa in kaart gebracht en vonden vele soorten dieren, planten en insecten van grote biologische waarde waarvan sommige vrijwel nergens in Europa meer voorkomen. De conclusie is dat het bouwen van stuwdammen in de Vjosa een zware klap zou zijn voor de biodiversiteit van een van de laatste rivieren met een nog intact eigen ecosysteem.

Ook mensen uit de dorpen langs de rivier kwamen in actie. Met name in het dorp Kutë  protesteren de inwoners al jaren tegen de bouw van een dam vlakbij het dorp. Samen met de milieugroep EcoAlbania boekten zij een voorlopig succes bij de rechter die de bouw van de dam opschortte vanwege grote fouten in de manier waarop de regering de dam probeerde door te zetten. De inwoners van Kutë en dorpen in de omgeving zijn nu in afwachting van het hoger beroep dat de regering aanspande. Het uiteindelijke doel van de acties is om het hele stroomgebied van de Vjosa de hoogst beschermde status te geven: een Nationaal Park. 

Ik reisde langs de hele loop van de Vjosa, van de Griekse grens tot de monding en fotografeerde zowel de rivier die door prachtige landschappen stroomt als bewoners van het dorp Kutë die volledig afhankelijk zijn van de Vjosa. Veel mensen vinden dat een nationaal park goede kansen zou bieden voor ecotoerisme. Ik zag dat er al kleine initiatieven worden genomen op dat gebied zoals de bouw van een pension, een trekkerswinkeltje, verhuur van kano's.

Update maart 2023: De Albanese regering heeft besloten van het hele stroomgebied van dde Vjosa een Nationaal park te maken. De stuwdammen zijn daarmee van de baan. Het is een prachtige overwinning voor de bewoners en de mileugroepen.

klik of touch een foto voor vergroting en bijschrift